Delfíni

24. června 2007 v 15:50 |  Zvířecí svět
DELFÍNI
Delfín kamerunský
V kostce:
Délka: 2,4 - 2,8 m
Hmotnost: 280 kg
Sociální jednotka: skupina
Rozšíření: východní část Atlantského oceánu
Stav ochrany: místy běžný druh
Delfín kamerunský obývá mělké pobřežní vody, oblasti korálových útesů, mangrovové močály, ústí řek a řeky. Plave pomalu a živý se hlavně hejnovými druhy ryb. Má 27-38 zavalitých zubů v každé polovině čelisti. Tvoří skupiny až 25 jedinců. Sleduje lodi lovící garnáty a živý se vyplašenými rybami nebo nahání ryby k sítím a bere si podíl z této kořisti. Je to druh velmi podobný delfínu Sousa plumbea, žijícímu v Indickém oceánu, a dalšímu indočínskému druhu Sousa chinensis, obývajícímu pobřežní vody západní části Tichého oceánu. Delfín kamerunský je však břidlicově šedý se světlou spodní částí těla. Druh z Indického oceánu je větší a tmavší, i s modročernými skvrnami. Delfíni žijící v Číně jsou nejmenší, skoro růžový s šedými skvrnami kolem hlavy a očí a hřbetní ploutev nemají na zadním konci zakřivenou.
Delfín brazilský
V kostce:
Délka: 1,37 - 2m
Hmotnost: 35 - 40 kg
Sociální jednotka: variabilní
Rozšíření: Střední Amerika, severovýchod Jižní Ameriky
Stav ochrany: místy běžný druh
Delfín brazilský, zvaný též delfín amazonský a guyanský, patří k nejmenším druhům delfínů. Má silné tělo s velkými prsními ploutvemi, ocasní i hřbetní ploutví. Jeho mořská forma žije kolem pobřeží a v ústí řek severovýchodu Jižní Ameriky a říční forma v řekách nižších poloh a v jezerech systému Amazonky. Je to zcela jiný druh než delfínovec amazonský, který je výhradně sladkovodní. Delfín brazilský žije sám nebo ve dvojicích, ale vyskytují se i větší stáda až o deseti zvířatech v řekách a o třiceti u pobřeží. Tento delfín také vyskakuje, dělá přemety, surfuje po vlnách, ale význam tohoto chování není jasný. Kořist dlouhou až 35 cm polyká vcelku, včetně ryb jako jsou sardele a sumečci a olihní. V některých místech místní tradice zakazuje tyto delfíny lovit. Mnozí delfíni brazilští jsou však usmrceni neúmyslně, když se zapletou do rybářských sítí, někdy také jsou zabíjeni záměrně, pro maso, jako návnada na ryby i proto, že oči a jiné části jsou ceněny jako afrodiziaka.
Delfín skákavý
V kostce:
Délka: 1,9 - 4 m
Hmotnost: 500 kg
Sociální jednotka: variabilní
Rozšíření: po celém světě (kromě polárních regionů)
Stav ochrany: běžný druh
Tento největší druh z delfínů vybavených zobákem je známým umělcem delfinárií. Ve skutečnosti se jedná pravděpodobně o dva druhy: delfína skákavého, který se vyskytuje na celém světě, a menšího delfína Ehrenbergova (rudomořského), který žije v Indickém oceánu a v Rudém moři. Může však existovat dokonce více druhů při uvážení velkých rozdílů mezi populacemi různých regionů a prostředí. Delfíni skákaví z oblastí kolem pobřeží v tropech jsou průměrně 2 m dlouzí a mají dlouhé ploutve. Ve studenějších, otevřených oceánech jsou skoro 2x větší a ploutve mají proporčně menší. V různých místech areálů se liší tito delfíni způsobem skákání, metodami lovu, zvuky a volacími signály.
Delfín dlouholebý
V kostce:
Délka: 1,3 - 2 m
Hmotnost: 45 - 75 kg
Sociální jednotka: skupina
Rozšíření: tropické vody na celém světě
Stav ochrany: nižší riziko ohrožení
Žádný jiný delfín než delfín dlouholebý nemá tak velkou variabilitu velikostních poměrů těla, barvy a kresby. Existují přinejmenším tři poddruhy: jeden rozšířený na celém světě, dva ve východní části Tichého oceánu a možná ještě čtvrtý, zakrslý poddruh v mělkých vodách korálových útesů v Thajském zálivu. Delfín dlouholebý má v každé polovině horní a dolní čelisti 45-65 ostrých zubů. Zbarvení je černé nebo tmavě šedé a postupně k dolní části těla bledne, spodina je světlá nebo bílá, okraje očí a pysků jsou černé, ale celkem je zbarvení velmi proměnlivé. Pro potravu se potápí poměrně hluboko a chytá ryby a hlavonožce. Tvoří masivně shloučená stáda stovek až tisíců zvířat, která se často spojují s jinými kytovci a dokonce s predátory jako jsou tuňáci, ale význam tohoto chování není jasný
Točivá akce
Akrobat delfín dlouholebý vyskakuje vysoko nad hladinu a ve vzduchu se několikrát otočí kolem svislé osy. Účel tohoto chování dobře neznáme. Delfíni jím mohou např. prokazovat zdatnost, lákat partnera nebo se zbavovat parazitů.
Delfín mexický
V kostce:
Délka: 1,6 - 2,6 m
Hmotnost: až do 120 kg
Sociální jednotka: skupina
Rozšíření: vody tropického a mírného pásma na celém světě
Stav ochrany: nižší riziko ohrožení
Delfín mexický (pobřežní) je jedním z nejběžnějších kytovců; vyskytuje se ve vodách teplejších než 22 °C. Má štíhlé tělo proudnicového tvaru a štíhlý zobák se čtyřiceti zuby v každé polovině čelistí. Dlouhá, oválná tmavošedá kápě sahá do čela až za zadní ploutev. Boky jsou světlejší šedé a spodní strana těla je bledě našedlá. Tvoří veliká stáda tisíců zvířat, která se často rozdělí na menší skupiny, samice s mláďaty, starší mláďata a jiné. Všechna tato stáda se spojují i s jinými kytovci, zejména s delfíny dlouholebými, a s tuňáky. Delfín mexický se živí hlavně makrelami, létajícími rybami, olihněmi a dalšími živočichy vyskytujícími se poblíž mořské hladiny.
Delfín kapverdský
V kostce:
Délka: 1,7 - 2,3 m
Hmotnost: 140 kg
Sociální jednotka: variabilní
Rozšíření: Atlantský oceán
Stav ochrany: místy běžný druh
Nazývá se také delfín, delfínovec či prodelfín skvrnitý. Hrabe do písčitého mořského dna zobákem, až se celá hlava zanoří do písku. Používá též různé techniky k chytání ryb, olihní a jiné potravy povrchové vodní vrstvy i ze středních hloubek. Má 32-42 zubů v každé polovině čelistí. Shlukuje se do stád až o patnácti jedincích poblíž břehů, a tato stáda se mohou shromažďovat do velkých seskupení při následování sezonně se vyskytující potravy. Novorozená mláďata stějně jako novorozenci delfína mexického nemají skvrny. Skvrnění se vyvíjí s věkem, začíná na bříše a rozšíří se pak během několika let na boky a na hřbet.
Skvrny podle prostředí
Výskyt tmavých skvrn a kreseb se u některých skvrnitých druhů delfínů, včetně delfína kapverdského a mexického, může zvyšovat s věkem, ale také se různí podle prostředí. Tyto znaky jsou obecně méně vyznačené ve skupině druhů oceánských. U populací, které žijí poblíž pobřeží, však může být skvrnění tak silné, že jsou výraznější než barvitost podkladu.
Delfín pruhovaný
V kostce:
Délka: 1,8 - 2,5 m
Hmotnost: 110 - 165 kg
Sociální jednotka: skupina
Rozšíření: vody tropického a mírného pásma na celém světě
Stav ochrany: nižší riziko ohrožení
Delfín pruhovaný žije v oblastech s proměnlivou teplotou vody, potápí se až do hloubek 200 m a loví malé ryby a olihně. Má 40-55 ostře zašpičatělých zubů v každé polovině čelisti. Jeho druhové jméno je inspirováno složitou kresbou černých a šedých pruhů na zádech a bocích. Delfín pruhovaný je velmi čilý, dovede akrobatické skoky a vývrtky s širokou paletou různých možností. Je sice poměrně běžný, ale jeho početnost v posledních letech poklesla. Drasticky se snížili populace ve Středozemním moři na začátku devadesátých let minulého století v důsledku infekce paramyxoviry.
,,Škola surfařů"
Stáda 50-500 delfínů pruhovaných se prohánějí po způsobu surfařů v oceánech a mohou se shromažďovat až po tisících, vyskakují do značné výšky a pískají, aby se udrželi ve styku. Surfují i na tlakových vlnách těsně před velkými kytovci a loďmi, zvláště ve Středozemním moři a v Atlantském oceánu.
Delfín obecný
V kostce:
Délka: 2,3 - 2,6 m
Hmotnost: 80 kg
Sociální jednotka: skupina
Rozšíření: vody tropického a mírného pásma na celém světě
Stav ochrany: běžný druh
Bývá také nazýván delfín tropický nebo plískavice obecná. Na bocích, od obličeje až pod hřbetní ploutev, se táhne podélná žlutá až žlutohnědá skvrna, která se zužuje do špičky, poté se opět rozšiřuje k ocasu, ale ve světle šedé barvě. Celý tento obrazec nám připomíná tvar přesýpacích hodin. Kromě toho má delfín obecný tmavé úzké pásky od koutků úst k očím a od brady k prsním ploutvím. Má 40-55 malých ostrých zubů v každé polovině obou čelistí. Žije v hlubokém oceánu nedaleko od pobřeží. Pobřežní forma se někdy považuje za samostatný druh, Delphinus capensis. Oba druhy pronásledují hejna ryb a olihně až do hloubky 300 m.
,,Školy"
Delfíni obecní jsou velmi společenští a tvoří rychle se pohybující stáda o tisících zvířat (často se jim také říká školy). Skáčou nad hladinu, dělají přemety, jezdí na vlnách od lodí a velkých kytovců a vyluzují mnoho různých zvuků - klepavé, kvičivé, skřípavé a jiné. Jejich pískání je tak hlasité, že ho lze slyšet na blízkých lodích.
Říká se, že delfíni jsou vysoce inteligentní tvorové a že se jich bojí samotní žraloci. No co myslíte vy? Nic se ale nemění na tom, že tihle tvorové jsou nádherní a srší z nich klid a harmonie... =o)
Pár fotek:
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Crazyliq Crazyliq | E-mail | Web | 24. června 2007 v 15:54 | Reagovat

hmmm, pěkný obrárky, miluju delfíny

2 Crazyliq Crazyliq | E-mail | Web | 24. června 2007 v 15:54 | Reagovat

*obrázky :D

3 Nikikiki Nikikiki | 2. července 2007 v 8:48 | Reagovat

Podívej se na  Nikikikin.blog.cz

4 Nikikiki Nikikiki | Web | 6. července 2007 v 8:44 | Reagovat

No tak chtěla jsem aby ses podíala na můj blog ale nák se to nepovedlo.

Z tvýho blogu to nemám obšlehlý a zdroj tam psát nebudu.

Možná sis myslela že to mám z tvýho blogu ale nemám.Ty máš pěkný blog a proto ti píšu aby ses zůčastnila bleskovky o nejjjj blog s delfínama.

       Máš pěkný blog a prosím zůčastnise     dík

5 Nikikiki Nikikiki | Web | 7. července 2007 v 11:30 | Reagovat

Díky.Přihlásit se můžeš v bleskovkách a v ty první bleskovce.Zatím jsi tam první takže až se bude hlasovat dám ti vědět.

6 Terýzek Terýzek | 5. listopadu 2007 v 19:10 | Reagovat

Mocinky pěkný ségriš :-*

7 Dagmar Dagmar | E-mail | 23. února 2008 v 0:05 | Reagovat

nádherní mořští tvorové, přítulní a vidět je v moři je nádhera .Viděla jsem je v Chorvatsku  z lodi  je to nádhera a přeji  úspěch a radost z takových stránek ,když tam zablodíme a uvidíme je.

8 YamaYQa YamaYQa | E-mail | 24. března 2009 v 6:29 | Reagovat

nádheraaaaa

9 MARKÉTA FITZOVÁ MARKÉTA FITZOVÁ | E-mail | Web | 14. června 2009 v 7:08 | Reagovat

ahoj prosim mrkni na muj web

10 Tereza Michalová Tereza Michalová | E-mail | 28. července 2009 v 17:28 | Reagovat

Promiň že tě pletu, ale delfín skákaví už není největší z delfínů! Radím, abys (jestli chceš) to přepsala. Je to delfín Ehrenbergův Botelnos.  Jinak je to tu hezký.

11 Lucík Lucík | 6. dubna 2010 v 20:49 | Reagovat

Legrační, že si nikdo nevšiml že na prvním a třetím obrázku to nejsou delfíní ale běluhy!!!

12 Sahin Sahin | 11. června 2010 v 12:17 | Reagovat

[4]:
Pěkně obšlehlý z encykkopedie, kdyby to bylo aspon napsáno tvými slovy a né slovy odborníků

13 crazypetulda crazypetulda | 16. března 2012 v 16:16 | Reagovat

Jak můžu odborný text napsat svými slovy? :) ano, encyklopedie, vlastní prsty na klávesnici a volný čas... NE internet a ctrl+C, ctrl+V :)

14 Adel Adel | 28. května 2013 v 17:28 | Reagovat

Lucík - 1.obrázek je to delfín a za 2. ten 3 obrázek je taky delfín ;).. Nejdříve si zjisti něco o delfínech a běluhách a pak to sem piš.. Jinak pěkné stránky :)

15 bluelife bluelife | 28. května 2013 v 18:32 | Reagovat

Ahoj ... prosím juknětě na https://www.facebook.com/pages/Bluelife/160892210750306?fref=ts a prosím lajk :) začínáme tak nám prosím pomozte ... moc děkuju a máme i blog http://bluelife.blog.cz/

16 bluelife bluelife | 29. května 2013 v 16:47 | Reagovat

Ahoj ... prosím s kamarádkou začínamá s blogem tak prosím a pomoc https://www.facebook.com/pages/Bluelife/160892210750306?fref=ts lajk a nebo se kouknout na stránky http://bluelife.blog.cz/ moc děkuji :)

17 Anna Anna | 15. února 2014 v 13:57 | Reagovat

jééééééééééééééééééé

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama